Aktier

Aktier

Investering i aktier

Investering i aktier er en god måde at forvalte sine penge fordi det giver et godt forhold mellem risiko og gevinst, men der er mange måder man kan skrue risiko og gevinst sammen.

Man kan investere på flere måde og den nemmeste måde er ved at snakke med sin bankrådgiver, men det er også det der ofte koster mest i gebyrer. Jeg ville anbefale at man gør det selv fx gennem Nordnet, men her skal man også stadig være opmærksom på gebyrer og kurtage (kurtage er det koster at købe aktier, hos Nordnet er det fx 0,10 % eller mindst 29 DKK på danske og nordiske aktier og en del dyrer for udenlandske aktier)

Investering i enkelt aktier

Investering i enkelt aktier indeholder den helt klart højeste risiko, men også den højeste gevinst (bortset fra gearing af aktier, men så anbefaler jeg heller roulette).

Her investere du i en enkel virksomhed og deres produkt/fremtidsmuligheder. Du køber faktisk en lille del af virksomheden og det giver dig (ofte) også adgang til generalforsamlingen hvor firmaet fremlægger regnskab og fremtidsmål og mulighed for at stille forslag og stemme om forslag.

Det betyder samtidig også at hvis der er andre der tror på dit firma og investerer i det, så stiger værdien af firmaet og derved også din aktie. Det er vigtigt at understrege at det er hvad aktiemarkedet (læs: folk der køber aktier) synes om virksomheden der bestemmer værdien. Virksomheden kan nemlig fremlægge det bedste årsregnskab nogensinde, men hvis aktiemarkedet havde regnet med et endnu bedre falder virksomheden måske i værdi.

Alt er dog ikke helt tabt fordi virksomheden kan stadig (på baggrund af det god regnskab fx) vælge at udbetale penge (dividende) til sine investorer (hvilket jo er alle dem der har minimum en aktier i selskabet).

Investering i investeringsforeninger

Investeringsforeninger er en anden mulighed. Her spreder man risikoen ud over flere virksomheder så man følger et gennemsnit, men det samme gør gevinsten så også.

Der findes mange forskellige investeringsforeninger der spreder risikoen/gevinsten forskelligt. Nogen investeringsforeninger prøver at følge det danske marked (C25 Index) eller det amerikanske (S&P 500 Index) eller måske bare en håndfuld nøje udvalgte aktier.

Investeringsforeninger der følger et index bliver kaldet for passive investeringsforeninger, fordi de ikke skal gøre andet end at investere ligeligt i, fx de 25 største virksomheder i danmark for at følge C25 indexet og gennemsnittet. Det giver gennemsnit afkast og gennemsnit risiko .

Andre investeringsforeninger der undersøger og udvælger aktier kaldes aktive investeringsforeninger fordi der er meget mere arbejde i dem og det kræver at folk laver analyser af de virksomheder de vil investere i. At bruge en investeringsforening er ikke gratis og koster normalt en årlig procentsats og et gebyr ved indtrædelse og ved udtrædelse. En aktiv investeringforening koster normalt langt mere end en passiv, hvilket også giver god mening fordi der er flere ansatte til at styre dem, men det betyder ikke at de er bedre.

En aktiv investeringsforening skal nemlig slå gennemsnittet hvert år og de skal slå det med mere end hvad deres gebyr er i forhold til en passiv. At slå markedet et år er muligt, men at gøre det år efter år efter år, bliver rigtig svært.

Investering i ETF'er

ETF'er (Exchange Traded Funds) minder meget om investeringsforeninger. De har normalt meget lavere omkostninger end investeringsforeninger og derfor ville jeg fortrakke at investere i dem, men der er lige nu nogle skatteregler i Danmark der næsten altid gør det meget dyrer at bruge dem.

En ETF bliver nemlig beskattet som kapitalindkomst (hvilket eksempelvis renteindtægter også gør) i stedet for aktieindkomst. Det betyder at tab kan trækkes fra og derved benyttes til modregning af positive kapitalindkomster, men hvis ETF'en stiger skal du betale skat af stigning uanset om du har solgt noget af ETF'en eller ej.

Så hvor meget skat du skal betale kommer an på din indkomst det år, men det laveste du ender med er omkring 37 % og det højeste er 42 %. Du kan læse om de gældende skattesatser for her

Hvad gør jeg selv

Jeg har en gammel investeringen der er over 10 år gammel på 2000 kr som er steget over 400 % med afkast i Maj Invest Vækstaktier. Jeg har også investeret i et par enkelt aktier og i C25 indexet. Jeg har lavet alle mine investeringer gennem Nordnet og brugt månedopsparingen funktionen fordi på den måde skal jeg ikke betale kurtage eller gebyrer. Igennem det ser min nuværende portefølje sådan her ud:

Portefølje

De aktier jeg har valgt har ikke været særlig gode. Jeg har indtil videre tabt penge på alle min investeringer bortset fra Nvidia, især pga. de seneste ugers nedtur på hele aktiemarkedet. Hvis jeg skulle have gjort det anderledes i dag ville jeg nok have investeret mere i et indexer og ikke valgt et dansk index. Jeg er nemlig allerede nok eksponeret i Danmark fordi jeg har job, hus og regninger i Danmark, derfor ville det give mening at investere i fx S&P500.